Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Black forest cupcakes!

(ουάου!)


Απο τις αγαπημένες μου λιχουδιές είναι τα καπκεικς.  Σε ενα πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στην Νάπολη βρήκα σε ένα βιβλιοπωλείο αυτο το βιβλίο


Μέσα στο βιβλίο αυτό λοιπόν υπάρχουν πολλές μα πάρα πολλές συνταγές μόνο για τα μικρά αυτά κεκάκια. Μια απο αυτές είναι και ο συνδυασμός καπκεικ με τούρτα μπλακ φορεστ! Ακούγεται πολύ γιάμι, ας το δοκιμάσουμε λοιπόν!

Υλικά:
1 κγ χυμός λεμονιού
4 κσ γάλα
150 γρ φαρίνα 
1 κσ κακάο
1/2 κγ σόδα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
55 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
115 γρ καστανή ζάχαρη
85 γρ λιωμένη κουβερτούρα
25 γρ βύσσινα στραγγισμένα απο κονσέρβα και κομμένα σε μικρά κομματάκια

για την διακόσμηση:
2 κγ λικέρ σερυ (προαιρετικό)
150 γρ χτυπημένη κρέμα γάλακτος
5 κγ. μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο
κακάο για πασπάλισμα

όπου κγ = κουταλάκι του γλυκού
και    κσ= κουταλιά της σούπας


Εκτέλεση: 

Ξεκινάμε με το να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και να βάλουμε 12 θήκες χάρτινες σε ένα ταψάκι για καπκεικς.

 
Φτιάχνουμε με το γάλα και το χυμό λεμονιού κάτι σαν sour cream. Αναμιγνύουμε το γάλα με το χυμό και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μείνει για 10 λεπτά.

Κοσκινίζουμε την φαρίνα, το κακάο και την σόδα. 
Ύστερα βάζουμε στον κάδο του μίξερ (όλα μαζί έλεγε το βιβλίο, εγώ πάλι έκανα τις αλχημείες μου!) το βούτυρο με την ζάχαρη να ανακατευτούν λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά και ύστερα το γάλα.  Όλα αυτά φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν. Και τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ομογενοποιούμε.  Συνήθως σε αυτο το σημείο, όσο λιγότερο τα ανακατεύεις τόσο το καλύτερο.

Εν τω μεταξύ έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπαιν μαρι (προσέχουμε πάντα να μην υπάρχει πουθενά ίχνος νερού, γιατί στο δευτερόλεπτο σκληραίνει η κουβερτούρα και πάει για πέταμα!)

 
 στο μείγμα των καπκεικ προσθέτουμε αρχικά την κουβερτούρα 
και ύστερα τα ψιλοκομμένα βύσσινα






με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά λεει! (Στους 180 υπενθυμίζω)






περίπου μετά απο 20 λεπτά

είναι έτοιμα να βγουν απο το φούρνο. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο νωρίτερα και για να τα τσεκάρουμε αν έχουν ψηθεί τα πιέζουμε ελαφρά, θα πρέπει να επανέρχονται!

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλα (συνήθως τα βάζω πάνω σε μια σχάρα, να παίρνουν τον αέρα τους απο παντού!)



Ήρθε η ώρα να τα διακοσμήσουμε να θυμίσουν λιγάκι κάτι απο black forest!




Κόβουμε με ένα μαχαιράκι λίγο τα καπκεικς απο πάνω σαν ένα καπάκι (πως ανοίγουμε την ντομάτα για τα γεμιστά? Κάπως έτσι!)


Βαζουμε μπόλικη σαντιγύ, απο πάνω την μαρμελάδα (εγώ είχα βατόμουρο, του πάει εξίσου, μιας και βγάζει την ξινίλα που βγάζει και το βύσσινο.) και ξανακλείνουμε το καπάκι!


Πασπαλίζουμε με κακάο και είναι έτοιμα και λαχταριστά!




Σχόλια:

  1. Απο γεύση πολύ νόστιμο θα έλεγα.  
  2. Μπελαλίδικο όμως σίγουρα (λιώσε κουβερτούρα, ψιλόκοψε τα βύσσινα, χτύπα σαντιγύ..)
  3. Τιμή όχι ιδιαίτερα ακριβό (αλλά έχε υπόψιν πως θα αγοράσεις την κουβερτούρα, τα βύσσσινα, την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη, σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά που συνήθως τα έχουμε στο σπίτι)
Άξιζε τον κόπο? 
Ναι αμέ, και μάλιστα θα πρότεινα να το φτιάξετε όταν έχετε καλεσμένους ή για μια επίσκεψη μιας και είναι τόσο όμορφα στην εμφάνιση και έχουν και πιασάρικο όνομα!!


 Το βιβλίο είναι το "CUPCAKE  il lato dolce della vita" του Gridaudo και είναι γραμμένο στα ιταλικά.

Με αγάπη
what ntinti makes!
 

Black forest cupcakes!

 I must say i like cupcakes very much! In a recent trip in Naples of Italy, i found a book in a bookstore, with lots of recipes only for cupcakes.  I thought i should try this different one that combines those little cakes with the known "black forest".  So let's try!

Ingredients:

1 tsp of lemon juice
4 tbsps of milk
150 gr of self rising flour
1 tbsp of cocoa powder
2 eggs lightly beaten
55 gr butter softened
115 gr golden sugar
85 gr melted dark chocolate
25 gr sour cherries finely chopped

for decoration
2 tbsp of sherry (if you like)
150 gr heavy cream whipped
5 tbsp of cherry marmalade
cocoa powder for decoration

How to:

Preheat your oven at 180 degrees celcious, 
Then place 12 cupcake liners in the baking pan.
Add the lemon juice to the milk, stir and let it stay aside in room temperature for 10 minutes (it is like making your own sour cream!)
Now sift together the flour, cocoa powder and baking soda.
In the mixing bowl (they said to place all the ingredients together, i did it on my own way) whisk the sugar with butter. 
Then add the eggs and last the flour mix with the milk.  
You should already had your chocolate melted in the known bain marie (i dont have a microwave oven, if you do, use it) 
Now add the melted chocolate and then the sour cherries to the cake mix.
Dont stir too much!
Fill the cupcake liners with the help of two spoons.
Place them in the oven for 25-30 minutes.
You will know they are ready when you tap on the cupcake and the top and it comes back ( really dont know how to explain that in better english! you may also try the knife thing, if there is no sign of unbaked cake mixture on it, then it is ready!)
Let them cool completely on a cooling rack.
Once they are cool, cut with a knife the top of its cupcake like a lid! 
Put some whipping cream, then on top the marmalade (i used berries, didnt have cherry one) and then place the lid on top!  Sprinkle some cocoa powder and you are done!!!

Comments:
Very tasteful
A bit time consuming (keep in mind you have to melt the chocolate, cut the sour cherries, whisk the whipping cream...)
Not an expensive one (although you have to buy chocolate, heavy cream, sour cherries, golden sugar.  All the other ingredients are always in our cupboard)

Worth the try? 
Definetely! And i would also recommend it for when you have guests or as a gift visiting a friend, due to its pretty appearance and fancy name!!

notes:
tsp = teaspoon
tbsp= tablespoon

The book is "CUPCAKE il lato dolce della vita" and the author Gribaudo, written in italian.


love

what ntinti makes!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου