Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κρέμα Καραμελέ 

(με γιε με λε, με γιε με λε!!)

Μια απο τις πολύ αγαπημένες κρέμες! Την έφτιαχνε παλιά η μάμυ θυμάμαι, μετά αγοράζαμε αυτές απο τα ψυγεία του σουπερ μάρκετ.  Κάποια στιγμή πάλι είχαμε φτιάξει και εκείνη την έτοιμη στο κουτί του Γιώτη! Πολύ νόστιμη και αυτή! Αλλά σαν την σπιτική, πουθενά! Για να δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται!

Συνταγή βρήκα αυτη την φορά οχι απο κάποιο σαιτ στο ίντερνετ, αλλά απο τον κλασσικό τσελεμεντέ της μαμάς! Το βιβλίο λέγεται "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ" της Σοφίας Σκούρα απο τις εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ.

ΥΛΙΚΑ:
 1 λίτρο γάλα
1 φλ.τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες

για την καραμέλα:
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/4 φλυτζανιού νερό
1 κγ χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά φτιάχνουμε την καραμέλα, και εδώ βρίσκεται το πιο κρίσιμο κομμάτι σε αυτή την συνταγή.  

Η καραμέλα είναι πάρα πολύ εύκολη και δύσκολη ταυτόχρονα.  Λίγο να μας ξεφύγει στο βράσιμο, καίγεται και πικρίζει! Ετσι λοιπόν την πάτησα και γω στην πρώτη προσπάθεια, μιας και καραμέλα ειναι αλήθεια ότι είχα πολύ καιρό να φτιάξω! 

Βάζουμε σε ένα τηγάνι ή ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού. Τα ανακατεύουμε στην αρχή να αναμιχθούν καλά και ύστερα δεν ανακατεύουμε ξανά.  Με το που αρχίζει να κοχλάζει έχουμε το νου μας.

Την πρώτη φορά χρησιμοποίησα το θερμόμετρο, αλλά  όταν έδειξε οτι φτάνει στους σωστούς βαθμούς, είχε ήδη μαυρίσει και πικρίσει.   Οπότε δείτε τη φωτογραφία  για να δείτε ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!!!

  Στην δεύτερη προσπάθεια που ήταν και επιτυχημένη είχα το νου να δω την ίδια την καραμέλα, οπότε και το βγαλα το θερμόμετρο.  Όταν δείτε να κοχλάζει με μεγάλες φουσκάλες απο εκείνη την στιγμή θα αρχίσει να σχηματίζεται η καραμέλα, θα αρχίσει να ξανθαίνει σιγά σιγά και πρέπει να την κατεβάσουμε απο την φωτιά πριν γίνει σκούρα.



 Αφού δούμε ότι είναι έτοιμη, την αποσύρουμε απο την φωτιά και γεμίζουμε τις φόρμες μας! 
 Αν δεν έχουμε φόρμες γεμίζουμε την κλασσική φόρμα του κεικ, μια χαρά κάνει και αυτή και είναι καλύτερη αν θέλετε να το εμφανίσετε σε μια γιορτή.


 Παρεπιπτόντως ότι έρθει σε επαφή με την καραμέλα δεν καθαρίζεται εύκολα.  Για να μην πελαγώσετε χρησιμοποίηστε παντού βραστό νερό. Για παράδειγμα το τηγάνι ή κατσαρολάκι που χρησιμοποιήσατε βάλτε του νερό και πάλι στο μάτι να κοχλάσει.  Έτσι λιώνει η καραμέλα και καθαρίζονται τα σκεύη πανεύκολα! Επίσης προσέξτε να μην ακουμπήσετε την καραμέλα, καίει παααααρα πολύ και κολλάει και πάνω στο δέρμα, οπότε συνεχίζει να σου κάνει έγκαυμα μέχρι να την ξεκολλήσεις!!!



τώρα θα ετοιμάσουμε την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα στην φωτιά να κάψει (προσοχή όχι να κοχλάσει!)
Αν χρησιμοποιήσετε την κλασσική βανίλια σε σκόνη, βάλτε την στα αυγά, αν χρησιμοποιήσετε το λοβό της βανίλιας όπως εγώ εδώ, βάλτε την μαζί με το γάλα να ζεσταθεί να βγάλει τα αρώματά της.
σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη με το σύρμα (το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται μίξερ αυτή η συνταγή!)
όταν κάψει το γάλα το σουρώνουμε για να βγάλουμε το λοβό της βανίλιας.  Αν έχετε προσθέσει βανίλια σε σκόνη, παραλέιπετε το σούρωμα!
ανακατεύοντας τα αυγά με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο απο το καυτό γάλα μέσα στο μείγμα αυγών-ζάχαρης.
Προσέχουμε σε αυτό το σημείο να βάλουμε αργά το γάλα μέσα στο μείγμα για να μην μας κόψουν τα αυγά!

(Σε αυτή την φωτογραφία φαίνονται και οι σπόροι της βανίλιας! Οοοοοοοχι δεν είναι σκουπιδάκια τα μαυραδάκια αυτα!!!)

αφού ανακατέψουμε όλο το γάλα, η κρέμα μας είναι έτοιμη να μπει στα φορμάκια.  
Έχετε στο νου πως δεν είναι κρέμα στην υφή, μην περιμένετε να δείτε μια παχύρευστη κρεμούλα. Έίναι ρευστή ακριβώς όπως το γάλα και με το ψήσιμο σταθεροποιείται.

Άλλο ενα περίεργο σημείο είναι αυτό του ψησίματος.  Η κρέμα καραμελέ ψήνεται σε μπαιν μαρι στον φούρνο.  Πως γίνεται αυτό?? Πάρα πολύ εύκολα.
Βάζουμε τα φορμάκια, ή αν έχουμε χρησιμοποιήσει την μεγάλη φόρμα,  μέσα στο βαθύ ταψί του φούρνου και το τοποθετούμε στο φούρνο.  Τώρα με μια κανατούλα βάζουμε νερό μέσα στο ταψί ώστε να φτάνει λίγο πιο κάτω απο το επίπεδο της κρέμας! 

(θα μπορούσατε να γεμίσετε το ταψί με τις κρέμες και το νερό και να τα βάλετε μετά στον φούρνο, αλλά θα πρέπει να έχετε καλή ισορροπία μην σας χυθούν τα νερά!!)




είναι έτοιμη για ψήσιμο.  Στους 180 βαθμούς κελσίου ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά τα φορμάκια, για 1 ώρα την μεγάλη φόρμα.

Αφού τα βγάλουμε απο τον φούρνο θα δείχνουν κάπως έτσι


Αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν και ύστερα πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στο ψυγείο.  Το ψυγείο βοηθάει την καραμέλα να υγροποιηθεί και να βγεί μαζί με την κρέμα!

Ιδού το αποτέλεσμα!


ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ
Σχόλια:
1. απο γεύση είναι κλασική κρέμα καραμελέ, με υπέροχη υφή! 
2.  μπελαλίδικο δεν θα το έλεγα, αν εξαιρέσεις την καραμέλα που θέλει τον τρόπο της, δεν έχει πολύ δουλειά!
3.τιμή: πολύ φθηνό θα το έλεγα.  Ουσιαστικά θέλει γάλα, ζάχαρη και αυγά! Σχεδόν πάντα τα έχουμε στο σπίτι.  Ίσως ανεβάσει το κόστος ο λοβός της βανίλιας, αλλά και η βανίλια σε σκόνη κάνει μια χαρά την δουλειά της!

Άξιζε τον κόπο??
Μα είμαι σχεδόν σίγουρη πως άξιζε! Αν εξαιρέσεις την ταλαιπωρία να καθαρίσω την καμμένη καραμέλα που έκανα κατα λάθος, με λίγα υλικά και σε λίγο χρόνο φτιάχνεται αυτό η λαχταριστή κρεμούλα!!

Δοκιμάστε την σίγουρα!!


Με αγάπη
What Ntinti Makes!!





CREAM CARAMELLE

My mom used to make this cream and it was one of my favourite! At some point we bought it from the supermarket, then we made the one from the box! Nothing like the homemade though!!
Let's try and make it!

I found the recipe, not on the internet, but from an old cooking book my mom has.
It is called "GREEK CUISINE" by Fytrakis editions.

INGREDIENTS:
1 lt whole fat milk
1 cup of granulated sugar
6 eggs
vanilla essence

for the caramel:
1 cup of granulated sugar
1/4 of a cup of water
1 tsp of lemon juice

HOW TO:

First we have to make the caramelle.  It can be easy but also tricky to make it because it can easily burn and have a bitter taste.

Place the sugar, water and lemon juice in a pan. Stir a bit at first, then don't stir again.  
In the first picture you can see my first attempt, which was not a succesful one! You can see how dark is the colour of the caramelle.  This is what to avoid!
In the next pictures you will see the correct way! Once it has started to boil you will see some large bubbles.  It is then that you must be very careful.  It will get from gold to dark! It is then when it is gonna be ready, in the gold step! Take it out of the heat and fill the pans. 
You may use individual ones or the cake pan!

In order to wash all the caramelle-related tins and things, place them under boiling water! What i do is I fill the pan with water and place it back to the heat until the water boils.  Then the caramel melts and you can easily wash it off!

Now it's time to make the cream
First you place the milk in the heat, until it is very hot.  Be careful not to boil it. If you use the seed of a vanilla place it with the milk.

Beat the eggs and sugar with the whisk.  
When the milk is ready, take out the vanilla, and pour it slowly into the egg mixture whisking continuously. 

The cream is ready! It has a milk texture, not a cream one. 
You have to put the pans in the oven.  It is a tricky way how you cook them.  We use baigne marie in the oven.  How you do that?  You place a deep pan in the oven with the little pans inside.  Then pour water just below the level of the cream.  They are ready to bake for 25-30 minutes the individual ones. For about 1 hour the bigger one!  

Once they come out of the oven, let them aside to cool.  
The last and most important step before you eat them, is to place them in the fridge, for at least 6 hours!
That way the caramel will become liquid and will come out of the pan easily!
That was it!!

COMMENTS:
 1. Taste: It is very tasteful and yummy! Love the cream texture!
 2. Time consuming: Wouldn't say! Apart from the tricky part of the caramelle, it is an easy one
 3. Price: It is a cheap one, you only use milk, eggs and sugar! 

Worth trying??
Definetely! With very few ingredients and in no time you have a very delicious and homemade dessert!!

With love
What Ntinti Makes!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου